Nem hagyta jóvá a román parlament a medvék esztelen kiirtását Erdélyben

Hírek

Heves szakbizottsági vita után is szigorúan védett marad a medve Romániában, adta hírül a romániai sajtó.
Hosszas vita kísérte szerdán a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságainak együttes ülését. A megbeszélés központi témája a medveállomány szabályozásának kérdése volt. A bizottság döntése alapján újra bevezetik a 2016 után megszüntetett kilövési kvóta kibocsátását. A szakbizottsági ülésen nem fogadták el az RMDSZ-nek azt a javaslatát, amely megszüntette volna a medvék szigorúan védett státusát, a szövetség képviselői a plénumban is fenntartják ezt a módosító javaslatot. Az RMDSZ javaslatára szerda délután a szakbizottsági ülésen a medvék kilövési kvótáját szabályzó törvénytervezetbe beemelték azt az előírást, amely szerint a környezetvédelmi minisztérium köteles lesz visszatérni a 2016 előtti megelőző kilövési kvóta kibocsátásának procedúrájához. A következő évtől a szaktárcának minden év május 15-ig el kell fogadnia a következő vadászidényre a megelőző kilövési kvótákat. Az RMDSZ-nek az a javaslata, amely öt évre kivette volna a medvéket a szigorúan védett állatok sorából a bizottsági gyűlésen elbukott.
Az Erdélyben egyre gyakoribbá váló medvetámadásoknak minden  ( valójában semmilyen hiteles vadgazdálkodási statisztával nem bizonyított) állítással ellentétben nem a túlszaporulat az oka, hanem az, hogy a székely megyékben pont az RMDSZ-es politikusok bábáskodása mellett óriási fapusztítást végeztek az erdőségekben, egész erdők tűntek el szőrén-szálán és persze törvénytelenül, s az illegális fgakitermelések során a medvék egész egyszerűen élettér és táplálék nélkül maradtak. Mindezt csak megfejeli az, hogy a székely megyékben a vadgazdálkodás, beleértve a vadászható erdei állatok etetését gyalázatosan lezüllött.
A román parlament döntése alapján az elmúlt három évben bejelentett és meg nem térített károkat rövid időn belül ki fogják fizetni a kárvallott gazdáknak.

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró