A Szálasi kultusz éltetése miatt 5000 lejre büntették az EMNP elnökét

Hírek Vélemény

Ötezer lejes (kb. 1200 dollár) bírságot rótt ki Csomortányi Istvánra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökére a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) – írja az MTI.

Csomortányit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) jelentette fel a tanácsnál azt követően, hogy szeptemberben a Facebookon karlendítős fénykép jelent meg róla, tudta meg az MTI Asztalos Csabától, a CNCD elnökétől.
A politikus megbírságolásáról Asztalos szerint egyhangú szavazással döntött a tanács, miután beidézte a feleket, és elemezte Csomortányi irásban benyújtott álláspontját. A CNCD úgy ítélte meg, hogy a náci karlendítés meghaladja a szólásszabadság kereteit, sérti egy kisebbség és  náci rezsim rémtetteit elszenvedők emberi méltóságát, ez pedig független attól, hogy mikor készült a fotó.

 

Szálasi-féle karlendités (archiv felvétel)

 

Szálasi karlendités Csomortányiék verziójában

 

Nyilaskereszt ábrázolása

 

A pénzbüntetés mellett a CNCD arra is kötelezte az Erdélyi Magyar Néppártot, hogy harminc napig tegye elérhetővé a határozatot a párt a saját honlapján.
Ami a sajtóba kikerült fotókat illeti, melyeket nem mellesleg Csomortányi “bajtársai” adtak ki a médiának, azokon amúgy nem a hitleri náci birodalom horogkeresztje látszik, hanem a Szálasi féle nyilaskereszt. A kettő azért nem ugyanaz. A Csomortányiék nyilaskeresztje annak az Szálasi érának a jelképe, mely rövid működése alatt elképesztően durva, primitív, magukat nemzetinek hazudó, de minden magyar tartást és emberi jelleget nélkülöző züllött alakok garázdálkodtak Budapesten, akik a fennmaradt források (korabeli cikkek, jegyzőkönyvek és tanúvallomások) alapján nemcsak a zsidókat üldözték, hanem önkényuralom jelleggel igaz magyar embereket is. A pár hónapos uralmukat alkoholmámorban élvező Szálasi-pribékek előszeretettel fogtak el és kínoztak magyar értelmiségieket, nemeseket és művészeket, a tanúk bevallása szerint aljas élvezetet találva magyar művészek meggyalázásában. Számos közkeletű legenda él a történelmet kedvelő magyar emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy kik is voltak a nyilasok, milyen nézeteket képviseltek ?

Nagyon egyszerűen lehet felelni rá: magyar nemzetiszocialisták. Ha kicsit tágabban közelítjük meg, akkor mondhatjuk, hogy egy olyan frusztrációkból, bizonytalanságból és félelemből táplálkozó, a társadalom erőszakos és radikális – azaz gyökeres – átalakítására törekvő irányzatot képviseltek, amely az ember teljes alávetettségére törekedett, s mely az embert egy társadalmi gép kis alkatrészének tekintette.
A nyilasok nagyon sokat merítettek a szocialista-marxista elképzelésekből. A nyilasok egyik vezető ideológusa, Péntek István egyenesen kommunistaként kezdte, de voltak mások is, Kassai-Schallmayer Ferenc vagy Málnási Ödön, akik a szélsőbaloldalról mentek át a szélsőjobboldalra. Bármennyire is meglepő, de maga Szálasi Ferenc is betéve tudta Marxot. Ez tulajdonképpen olyannyira igaz, hogy évtizedekkel később, az 1967-es zuglói nyilasper vádlottjai között volt, aki elmondta, hogy ők nagyjából úgy képzelték annak idején, gyakorló pártszolgálatos korukban a jövőt, mint a magyar népköztársaságot.
Ebben a képletben az embert és a társadalmat egy kapcsolótáblánál lehetett mozgatni, állítgatni.
Nos, ezt az érát felidézni, lássuk be nem túl dicső tett, még akkor is, ha a szeánszolóknak gőzük nincs arról, valójában milyen aljas és véres korszakot éltetnek.
“Ez egy politikai megrendelésre született döntés, nincs mit kezdeni vele” – nyilatkozott az MTI-nek Csomortányi István. Arra a kérdésre, hogy megtámadja-e a bíróságon a CNCD határozatát, kijelentette: jogászokkal fog tanácskozni erről, miután megismeri a határozat szövegét. Hozzátette: a döntést nem fogadja el, de nincs meggyőződve róla, hogy érdemes a román bíróságokon pereskednie az igazáért. Azonban a saját tettei nyilván nem politikai megrendelés hozadékai, ugyanis őt sem a románok, sem a bíróság, sem az RMDSZ nem kényszerítette, hogy “szálasiskodjon” majd hazudozzon erről.
Lássuk be, a hasonló allűrök valójában csak szégyent hoznak és támadási felületet adnak azokra a közösségekre, melyeket az amúgy igen csekély polgári támogatottsággal rendelkező EMNP szeretne képviselni…
Kedden éjfélkor néztük meg az EMNP honlapján, de az amúgy eléggé átláthatatlan honlapon nem bukkantunk a jelzett döntés nyilvánosságra hozatalára.

Ladányi-Szőke Mária

 

 

Print Friendly, PDF & Email