Johannisék kimutatták a foguk fehérjét a Fidesz támogatásai miatt – a budapesti román nagykövet beszólt a magyar kormánynak

Hírek

Hónapok óta téma, amúgy fű alatt az, hogy a magyarországi kormány nem az EU szabályai szerint nyújt támogatást erdélyi, főleg székelyföldi cégeknek, gazdálkodóknak. Már az a vád is elhangzott, hogy a magyarországi Orbán-kormány egyenesen pénzmosodának használja az erdélyi támogatásokat. A Klauss Johannis által 2016-ban kinevezett budapesti román nagykövet, most nyíltan is jelezte, hogy a jelenlegi román kormánynak egyáltalán nem tetszik, hogy magyarországi pénzeket hoznak be erdélyi cégekbe, ellenőrízhetetlen támogatások címszó alatt. Mikor ez a támogatási projekt elkezdődött az akkori miniszterelnök, Liviu Dragnea üdvözölte a magyar kormány támogatásait, s nem találtak ezekben semmi kivetnivalót. Azóta úgy látszik változott a leányzó fekvése Romániában.
Bukarest nem egyezett bele abba, hogy a magyar kormány Erdélyben gazdákat támogasson, és azt kéri Budapestől, hogy a a gazdaságfejlesztési programját a román hatóságok bevonásával bonyolítsa le Románia területén – jelentette ki Marius Lazurca budapesti román nagykövet hétfőn, egy békéscsabai rendezvényen.
A román diplomata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel együtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt, nyilatkozatait a nagykövetség honlapja idézte. A G4media tájékoztatása szerint az eseményen Marius Lazurca nyilvánosan is elmondta, hogy a magyar kormány nem egyeztetett a román kormánnyal a programról, így a budapesti támogatásokat a romániai hatóságok jóváhagyása nélkül kapják meg jelenleg is az erdélyi gazdák. Mint korábban írtuk, a Székelyföldi Gazdaságfejlesztő Program keretében már az első szerződéskötésekre is sort került, a programnak sok erdélyi – köztük román nemzetiségű – kedvezményezettje van. Felszólalásában a nagykövet hangsúlyozta, a magyar kormány nem egyeztetett a programról részleteiben a román kabinettel, nem képezi tárgyát a kormányközi megállapodásoknak. Felkérte a magyar illetékeseket, hogy a programot csak a román hatóságok bevonásával bonyolítsák le. A G4media elmlékeztet: ez az első alkalom, hogy a román állam egyik tisztségviselője nyilvánosan kimondja: Bukarest ebben a formájában nem ért egyet a budapesti támogatási program romániai lebonyolításával. Budapest külön megköszönte Dragneának Bukarest beleegyezését A G4media.ro arra is emlékeztet: a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökének, Liviu Dragneának semmilyen kifogása nem volt az Erdélyben lebonyolított magyar gazdatámogatási programok ellen, és ezt Budapest meg is köszönte korábban az azóta bebörtönzött román politikusnak. Tavaly februárban, a Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program keretében meghirdetett támogatások szerződéseinek aláírásakor Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a program sikeréhez többek között a pályázók hite és a román kormány támogatása is szükséges volt. Fontosnak tartotta annak a pozitív fogadtatásnak a fenntartását, amellyel a román kormány viszonyult a programhoz. Magyar Levente külön köszönetet mondott Liviu Dragneának, akiről elmondta, támogatása nélkül a program nem juthatott volna el a mostani szakaszáig.

(Forrás: G4)

Print Friendly, PDF & Email