Az ironikus szabadkőmívesek esete a lerombolásra ítélt Nagyváraddal

Hírek Vélemény

Ha így folytatódik, Nagyvárad, a Partium (Románia) egykori szecessziós gyöngyszeme nemsokára csak egy hatalmas romhalmaz lesz, s a romok tetején egy illuminátus jelképet idéző gigászi épületszörnyeteg fog pöffeszkedni.
Nagyvárad. Szülővárosom, amit szentként tisztelek, szeretek és amiért éppen nagyon aggódom. A Szent László alapította, ősi magyar város ugyanis úgy látszik, nagy veszélyben van, bár túlélte anno a tatárjárást, a törökdúlást, a két világháborút, most a Soros-páholy bábja, a román nemzeti liberális párt (PNL) színeiben garázdálkodó Ilie Bolojan egy lakhatatlan romhalmazzá alakította.
Az egykori szecessziós gyöngyszemként emlegetett, tréfásan Pece parti Párizsnak elnevezett város ma ugyanis egy hatalmas romhalmaz. Olvasom a váradi Bihari Napló egyik cikkében, hogy “ikonikus” épületet akar Ilie Bolojan, a városromboló liberális polgármester Nagyvárad központjába.
Ikonikus? Inkább irónikus lehetne, ha érzékeljük a kaján, sátáni vigyort az összes bolojan-i intézkedésben, mellyel stratégikusan tünteti el a történelmi Nagyváradot a föld színéről.

Idézet a cikkből: “Az ülés elején Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy megegyeztek a Körösök Vízügyi Igazgatóságával arról, hogy utóbbi partmegerősítő munkálatokat végez a Sebes-Körös bal partján a Szent László híd és a neológ zsinagóga között, az önkormányzat pedig elkezdi a mélygarázs tetejére tervezett tér kialakítását. A felszínen lévő liftházat és a mélygarázs le- és behajtóit az eredeti terveknek megfelelően füvesített tetőszerkezettel fednék le. Ebben a vonatkozásban azonban változás állt be. Ilie Bolojan elmondta, hogy a mélygarázs tetején lekövezik a teret, decemberben nemzetközi versenypályázatot hirdetnek arra, hogy a liftházat és a mélygarázs lehajtóit, tehát annak funkcionális részeit egy ultramodern, futurisztikus építménnyel fedjék le, amely az elképzelések szerint a városközpont múlt század eleji épületei között ikonikus, ultramodern építményként tűnne ki. A polgármester kifejtette: nemzetközi zsűri fogja elbírálni a beérkező pályamunkákat, és amennyiben lesz nyertes projekt, azt valósítják meg, ha azonban egyetlen pályázatot sem tart elfogadhatónak a zsűri, akkor az eredeti tervben szereplő, hagyományos, füvesített tetőzetű megoldást fogják megvalósítani.”

Szóval a Kossuth (ma Independenței) utcai rombolás helyére tervezi a bizonyára nem épelméjú, vagy a pusztítást pártfeledatként megélő Bolojan az ikonikus-irónikus szabadkőmíves jelképet, mely méltón koronázhatja meg művét, hogyan rombolt szét egy ezeréves magyar várost…

 

Graz – Kunsthaus. Hasonló épületszörnyeteget szeretne a váradi liberális polgármester a városközpontba.

 

Nagvárad – Piramis a városházán – ide járnak a polgárok adót, illetéket fizetni.

 

A Kossuth utcai parkolóház, amúgy igazi csődtömeg, kb. tíz éve “építik”, azonban még ma is csak egy építőtelep, mely révén eurómilliókat pazaroltak, s valószínűleg sikkasztottak el a városháza “ügyes” illetékesei, akik valamiért nem vették figyelembe, hogy azon a helyen a Körös közelsége és a mélyben levő, fel nem tárt évszázados alagút- és csatornarendszer miatt, maga Belzebúb sem fog soha semmi talajszinten aluli akármit ott megépíteni!
Képzeljük hát el (és vessünk is gyorsan keresztet) hogy az egykori Szent László tér, ezeknek a rommániásoknak köszönhetően hogy is festhet hamarosan…
Az egészben pedig az külön kategória, hogy a magyar történelmi valóság elleni stratégikus merényleteit Ilie Bolojan magukat magyarnak nevező alakokkal akarja, próbálja hitelesíteni, lásd. a néppártos vezérecskét, akit Bolojan a magyar lakosság megkérdezése nélkül persze, “magyar tanácsadónak” szerződtetett le bandájába, s aki csak arra jó, hogy megpróbálja úgy beállítani (nemegyszer nevetséges hazugságokkal) a ROMbolózsán-projekt részleteit, mintha azok valójában nem pusztítást, rombolást, sikkasztásokat takarnának!

 

Zatykó Gyula – a nagyváradi szabadkőműves liberális polgármester “magyar ügyek” tanácsadója.

 

S cseppet sem zavarja, hogy őt senki nem jogosította fel a váradi magyarok közül, hogy a nevükben nyilatkozzon vagy “tanácsokat” osztogasson bárkinek…Persze nem kell félteni Bolojant a Zatykó Gyula tanácsaitól, ugyanis nem kérdezi meg, nem érdekli a véleménye, mivel a hasonló bábokat nem azért tartják, hanem azért, hogy legyen kivel falazzanak, ha egy etnikai kisebbség érdekeit köpik nyilvánosan és törvénysértően szembe.

De soroljuk csak fel a teljesség igénye nélkül, mitől is lett romvárossá az egykor csodás Várad:
– A Kálvária domb, a Gomba feljáró szétrombolása. Az eredeti szerződés ellenére mai napig nem vonták felelősségre azokat, akik felelőtlensége miatt a legendás váradi domb megcsúszott és tönkrement. Hogy hány millió eurót sikkasztottak ebben a projektben is, azt ugye csak saccolni tudjuk, mindenestre nem két garasról van szó.
A feldúlt rogériuszi utcák a Sovata utca környékén, a feldúlt belvárosi utcák, a lezárt Baross (Dacia) híd , a nem tudni hogy épülgető vagy nem épülgető izé, a néhai Patria mozi helyén, a természetesen ismét télire elterelt és leállított villamosjáratok az építőtelepek mentén, a lerombolásra szánt FC Bihor stadion, a siralmas állapotban levő aluljárók a nagyállomásnál, a Körös áruháznál, az éppen lerombolás alatt álló egykori nagypiac…és még “sokan mások”…
Hát így lehet kérem szépen, egy ezeréves, történelmi magyar várost egy romhalmazzá tenni.
S ha az őrült Néró-Bolojannak sikerülnének a tervei,akkor a romhalmaz tetjén, Mammon oltáraként ott tespedne majd a hatalmas illuminátus jelkép, teljes rondaságában röhögve az egykori szecesszión, Szent Lászlón és az istenadta váradi népen, akik hagyták, hogy egy eszelős páholybáb szétverje szemük láttára a városukat…

Ladányi Szőke Mária

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email