Halálos patkányirtás egy gettó-tömbházban: több ember halt meg

Hírek Update

Emberéleteket követelt a szakszerűtlen patkányirtás egy temesvári (Bánság, Románia) lakóépületben.
Evakuálni kellett hétfőn egy temesvári tömbház mintegy 200 lakóját, miután az elmúlt három napban nyolcan sürgősségre kerültek közülük. Egy tíznapos csecsemő, egy három éves gyermek és az édesanyja életét vesztette, öt személyt jelenleg kórházban kezelnek. A hatóságok rovarirtáskor használt vegyszerek okozta mérgezésre gyanakodnak. A tion.ro portál tájékoztatása szerint a tömbházban néhány nappal ezelőtt rovarirtást végeztek. A cég neve s hogy milyen szerrel fújták tele a lakóházat,egyelőre nem derült ki.
A patkányirtást követően, szombaton ki kellett hívni a mentőket egy tíznapos csecsemőhöz, aki hányt és hasmenése volt. A kisbaba rövid idő elteltével meghalt. Néhány órával később egy hasonló tüneteteket mutató hároméves gyermekhez riasztották ugyanoda a mentősöket, ez a gyerek is szintén életét vesztette. Hétfő reggel a gyermek 29 éves anyja is meghalt.
Az eset kapcsán vizsgálat indult gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. A hatóságok kérik az embereket, hogy csak megbízható, engedéllyel rendelkező cégekkel irtassák a rágcsálókat , rovarokat házaikban. Az elővigyázatosság fontos, de kérdés, vajon ilyen esetekben, mit tehet a hozzá nem értő polgár, akinek fogalma sincs, mivel spriccolják tele életterét a patkányirtók?
A 200 lakásból álló “gettó”-tömbházban garzonok találhatóak közös fürdőszoba-használattal.

Update:

Beismerte a Bistim Dera nevű rovarirtó cég tulajdonosa és ügyvezetője, hogy a feketepiacról vásárolta azokat a vegyszereket, amelyek használata három személy halálához és több tucat ember megbetegedéséhez vezetett egy temesvári tömbházban.

 

Delicia Gastoxin, az illegálisan beszerzett és használt méreg.

 

Az Adevărul cikke szerint a cégvezetőt az este kísérték be a temesvári rendőrségre, és hajnalig ötig tartott a kihallgatása. Sorin Buţă ügyvédje azt nyilatkozta a portálnak, hogy védence beismert: feketén vásárolta a gabonasilókban rágcsálók ellen használt tablettákat. A vegyszereket egy egyébként erre szakosodott forgalmazótól vette számla nélkül, és korábban nem volt semmi probléma az általa használt méreganyagokkal. A vállalkozót kedden 24 órára őrizetbe vették, és kezdeményezték 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését. A temesvári ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés mellett toxikus anyagokkal és termékekkel való kereskedéssel is gyanúsítja.

A temesvári Mioriţei utcai tömbházban történt tragédia vizsgálata során megállapították, hogy – belélegzés vagy lenyelés esetén akár halálos mérgezést okozó – alumínium-foszfidot tartalmazott a rovarirtószer, egy bizonyos Delicia–GASTOXIN nevű készítmény. Huszonnyolc személyt szállítottak kórházba.
Kedd reggel 28 személyt ápoltak a temesvári kórházakban a  mérgezés miatt, amelyben két kisgyerek és egy nő meghalt – tájékoztatott az egészségügyi tárca kedden.
Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró