Baleset vagy szándékos politikai spekuláció ? – Furcsaságok az erdélyi medvehorrorban

Hírek Vélemény

Ezen a hétvégén durva történet borzolta a romániai, erdélyi magyar közvélemény idegzetét, ugyanis mint azt hírül adták egy személygépkocsi Erdélyben elgázolt egy hatalmas medvét. A tudósítások szerint a medvét a Parajdhoz tartozó Sásverás közelében ütötte el egy gépkocsi. Az ütközés következtében az autó megrongálódott ám a szerencsétlernül járt medve halálos sebeket kapott. Állítólag három lába is eltört. A baleset helyszínéről elvánszorgott majd standapityere kifeküdt az autóútra haldokolni. Legalábbis a beszámolók szerint. És itt el is kezdődött az állatkínzásos politikai horror.
Mindezeket olvasgatva, én csak azon tanakodom , hogy a bánatba tudta így elgázolni az a gépkocsivezető azt a szerencsétlen medvét?
Mit is nézett vajon az út helyett?
De komolyan, hiszen nem egy nyúlról van szó, ami elé ugrik!
Ebbe a történetbe itt valami nagyon nem stimmel, főleg mikor kiderült, hogy a nyomorult, medve szenvedéseiből sok gyanús politikai csoportosulás húzott hasznot eddig is… Valójában nem a medvebalhé miatt leváltott székelyföldi prefektust sajnálom, hanem a mit sem vétett, kiszolgáltatott állatot…
És sok a kérdés itt, a furcsa, megnemválaszolt kérdés…
Az autót vezető személy hogy nem vette észre idejében a medvét? Ha ennyire figyelmetlen, egy embert is elgázolhatott volna simán! Miért nem tudni a baleset körülményeiről, erről ugyanis hhallgattak a lapok és a hatósági nyilatkozatokban sem olvasni erről semmi érdemlegeset…?
Amúgy senki nem látta a medvegázolást, mégis hatalmas politikai balhé lett belőle.
Mellesleg, ha valaki egy autóval úgy telibekap egy ( embernél jóval súlyosabb) felnőtt medvét, hogy annak három lába egyből eltörik, pedig a medve elég masszív jószág, az elég nagy sebességgel kellett, kellet volna menjen…Ja és a fotók alapján a sebesült medve nem vérzett! Márpedig ez lehetetlen egy olyan ütközésben, ahol a medvének csak így eltörik a csontja!Három törött lábbal pedig vánszorogni is nehéz vagy éppenséggel lehetetlenség volt a nyomorult jószágnak, melyet végül a nagy látványos, médianyilvános hacacáré, politikai vendetták után agyonlőttek.
Egy, az autóban utazó gyerek állítólag pánikrohamot kapott… de a baleset helyszínéről, a gázoló kilétéről, a baleset körülményeiről egy árva adat, egy fotó sincs, sőt az autó rendszáma se látszik…De tényleg ez így csak nekem furcsa?

 

Ennyi “konkrétum” jelent meg az állitólagos balesetről.

 

Mint ahogy az is elég fura, hogy egy halálosan sebzett nagyvad az országútra menjen agonizálni, ugyanis a sebzett állatok elbújnak, bozótosba, árokba, barlangba, ahova tudnak, de soha nem mennek ki a nyílt terepre, egy (lássuk be hatásvadászatnak is megfelelő) nyílt országútra!
“A medvét az éjszaka folyamán csendőrök és rendőrök őrizték, de senki nem intézkedett az elszállításáról. A környezetvédelmi miniszter szerint ez a helyhatóságok feladata lett volna, míg Borboly Csaba megyei tanácselnök szerint kilövési engedély hiányában a helyhatóságoknak meg volt kötve a keze. ” írja a maszol. ro.

És leszámítva a kirúgott Hargita megyei prefektust, nem kell nagy ész ahhoz, hogy rájöjjünk a Nagy Székely Medveölőként is emlegett, medvefóbiás Borbolynak milyen jó érv, reklám, ürügy ez a történet, hogy prezentálja, hogy igenis minden medvét ki kell irtani onnan, ahol a hasonszőrű politkai lókötők illegálisan kiirtották az erdőket, eladták a fát, tönkreverték a természetet és a bányabéka segge alá nyomorították a székelyföldi vadgazdálkodást, ha van még olyan egyáltalán. Ha lenne elég erdő, ha lenne vadgazdálkodás, ha nem a kis székelyföldi maffióták barmolnák tönkre az erdélyi erdőket két bukaresti seggnyalás között, nyilván nem jött volna létre ez a medvemizéria sem Erdélyben. És itt akár egyperces néma fejcsóválással emlékezhetünk az “Isten druzsbája” elnevezésű egykori tulipános nagyvezér Attiláról is, akit nem nevezünk meg, mert halottról ugye vagy jót, vagy semmit…
Hát körülbelül ezért kellett a nyomorult állatnak nyilvánosan szenvednie a média és a politika áldozati oltárán?
A román környezetvédelmi miniszter szerint azonban nincs szükség semmilyen bukaresti jóváhagyásra a medve elaltatásához. Costel Alexe elmondta, a vonatkozó kormányhatározat szerint a helyhatóságoknak joguk van ilyen esetekben közbelépni. „A jogszabály világos. A helyi állatorvosok ilyen esetben elaltathatják medvét” – idézte a minisztert a Realitatea TV.
Figyelem ezt a több mint embertelen történetet s azon tanakodom, vajon meddig mennek még el politikai érdekük érvényesítése végett a társadalom fehérgalléros búnözőzői, ejtsd, politikusok? Ma egy medve az áldozat és holnap.. holnap lehet már ember is?

Ladányi Szőke Mária

 

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró