Vízummentességet kaptak a lengyelek az USÁ-tól

Hírek
A lengyel állampolgárok már a jövő héttől, november 11-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba – jelentette be szerdai rendkívüli sajtóértekezletén Andrzej Duda elnök. A varsói amerikai nagykövet jelenlétében a lengyel elnöki palotában tartott sajtókonferencián Andrzej Duda elmondta: szerdán Washington hivatalos közleményt fog kiadni arról, hogy Lengyelországot bekapcsolják a vízummentességi programba.
A lengyelek már jövő hétfőtől, november 11-től jogosultak lesznek arra, hogy az Egyesült Államokba legfeljebb 90 napra – üzleti vagy turisztikai célú utazásra – vízum nélkül utazhassanak be – közölte az államfő. Donald Trump amerikai elnök már október elején jelezte – amikor a Fehér Házban fogadta Andrzej Dudát -, hogy Lengyelország jogot nyer arra, hogy csatlakozzék az amerikai külügyminisztérium úgynevezett ESTA-programjához.
Az ESTA az elektronikus kérdőív kitöltésével belépésre jogosító vízummentességi program. A részt vevő országok közé a világnak eddig csak 36 országa, köztük Magyarország tartozott. A varsói amerikai nagykövet közölte: a külképviselet honlapján néhány órán belül elérhető lesz a tájékoztatás a vízummentességi programról, valamint a regisztrációs kérdőív is. Joachim Brudzinski, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője, volt belügyminiszter Twitter-bejegyzésében fontos jelképnek nevezte, hogy a vízummentesség éppen november 11-től, vagyis az egyik legfontosabb lengyel állami ünneptől, a Függetlenség Napjától lesz érvényes
Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró