Tovább dolgozhat a nagyváradi sebészeten a csecsemője meggyilkolásával vádolt orvosnő

Hírek

Románia valóban a korlátlan lehetetlenségek országa, kell megállapítsuk, hiszen úgy látszik, a törvény és a józan ész akármikor zátonyra futhat a furcsa panamák, korrupciógyanús spekulációk zátonyán. Nagy port vert fel az az eset a napokban, hogy egy váradi orvosnő, Nadia Filip, akit azzal vádolnak, hogy megölte és titokban eltemette nagyszülei kertjében egyhónapos csecsemőjét, két napja visszatérhetett dolgozni a váradi Megyei Kórház sebészetére.
A pár hete kiadott ügyészségi közlemény szerint a Megyei Kórház sebészetén rezidensként dolgozó vádlott, ezelőtt 4 évvel, azaz 2015 novemberében adott életet gyermekének, egy kislánynak a váradi szülészeten. Az eddig kiszivárgott hírek szerint a nő váradi otthonában, egy garzonlakásban ölte meg a kislányt, de erről részleteket a nyomozóhatóságok nem közöltek azóta sem.
Az eddig kiszivárgott információk szerint Nadia Filip azt beismerte, hogy ő temette el titokban a gyereket, de az állította nem ő ölte meg, hanem a baba egy fertőzésbe halt bele. Az, hogy egy orvos miért hagyta így meghalni egyhónapos kislányát, nem kért segítséget, nem hívott mentőket, ha az csak beteg volt, nem derült ki.
A dologra úgy derült fény, hogy Nadia Filip augusztisban, gyermeke halála után 4 évvel férjhez ment, s megjelent az anyakönyvi hivatalban, hogy felvehesse férje nevét. Itt kérték tőle a gyermek keresztlevelét, ugyanis a nyilvántartásban ott volt, hogy a nő egészséges gyermeknek adott 4 éve életet.

Nadia Filip azonban tagadta, hogy valaha is volt gyermeke s a hivatalba ezért kezdtek gyanakodni s kértek vizsgálatot. Később beismerte, hogy szült egy kislányt, azonban nem derült ki azóta sem, mi is történt valójában. Az eddigi információk szerint a baba egy hónaposan halt meg, de azt is homály fedi, hogyan leplezhette egy hónapig a nő, hogy egy újszülöttet rejteget garzonjában s míg ő bejárt a kórházba dolgozni ki vigyázott az újszülöttre? Ha vigyázott egyáltalán.
A kórház menedzsere Gheorghe Carp, sajtómegkeresésre elég zavaros és ssemmitmondó választ adott arra, hogyan lehetséges, hogy egy minősített emberöléssel vádolt személy a kórházban dolgozzon és orvosi feladatokat lásson esetleg el? Carp a Bihoreanul hetilapnak azt nyiltkozta, hogy a csecsemőgyilkossággal vádolt nő, nem fog orvosként működni egyelőre, de semmi konkrétumot vagy értelmes magyarázatot nem adott.

Belegondolni is durva, hogy az asszony, aki saját kezével ásta el a vádak szerint általa megölt csecsemőt, esetleg szikét, injekciós tűt vehet a kezébe és betegekkel foglalkozhat. Az élet védelmére szóló orvosi eskü igencsak megkérdőjelezhető ez esetben.
Persze a találgatásoknak se szeri, se száma az eset kapcsán. Azt sem tudni, vajon ki lehet a megölt csecsemő apja, a városban ugyanis kereng a pletyka, hogy az apa személye miatt történik ez az eltussolás, józan ésszel értelmezhetetlen sok furcsaság.

Mit is lehet erre mondani? Talán, hogy örüljünk annak, hogy mégsem az újszülött osztályra helyezték a csecsemőgyilkossággal vádolt nőt? Vagy tanakodjunk el azon, vajon ki az, aki megengedné, hogy jelen esetben ez az orvosnő nyúljon hozzá vizsgálat vagy kezelés miatt… Szóval megegyezhetünk abban, hogy Románia valóban a korlátlan lehetetlenségek pátriája…

(Fotó: Bihoreanul)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró