A caracal-i sorozatgyilkos megússza a dutyit, ha bolondnak nyilvánítják

Hírek

Valószínűleg kevesen lepődnek meg azon, hogy a nagy port kavart caracali sorozatgyilkosságok vádlottja, Gheorghe Dinca, könnyen megúszhatja a börtönéveket.
Mint kiderült kedden pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá Bukarestben a két lány meggyilkolását elismerő emberszabású szörnyeteget. Ha elmebetegnek nyilvánítják (s hogyan is lehetne épelméjűnek minősiteni?) Dinca simán megússza a börtönt.

Mint kiderült, korábban kezelték már a slatinai kórház pszichiátriai osztályán, a diganózisa akkor „agykárosodás okozta személyiség- és magatartászavarok” volt. Hogy mitől szenvedett a caracali rém agykárosodást, az egyelőre nem derült ki. A történetben mai napig nagyon sok az ellentmondás, az sem biztos, hogy a beismert két gyilkosság megtörtént, ugyanis a vizsgált emberei csontokról nem sikerült (vagy nem akarták, hogy sikerüljön) mérvadó bizonyítékokat szerezni. Tény, hogy több női holtest maradványait találták meg a lánykereskedelemmel, nemi erőszakkal vádolt brutális alak portáján, ám az is tény, hogy Dinca csak a jéghegy csúcsa ebben a horrorban.
Arra sincs egyelőre hivatalos magyarázat, hogy történhetett az meg, hogy a 112-es segélyhívó számon segítséget kérő egyik áldozat segítséget nem kapot ugyan, de mint a telefonbeszélgetés ellenőrzése után kiderült, valakik közvetlenül a segélykérés után értesítették Dincát, hogy a lánynál telefon van és segítséget próbál kérni?!

Az Országos Törvényszéki Orvostani Intézet (INML) szakértői megállapítják, hogy nem volt ítélőképessége, amikor elrabolta és megölte Alexandra Măceşanu és Luiza Melencut, börtön helyett a pszichiátriára kerül. A gyanúsított ügyvédje, Claudiu Lascoschi kedden a România TV-nek elmondta, a férfit az FBI sorozatgyilkos-szakértői is kihallgatták a múlt héten a jilavai börtönben. Az amerikaiak megvizsgálták azokat a videofelvételeket is, amelyek a gyilkosságok rekonstruálásáról és Gheorghe Dincă caracali ingatlanjában tartott házkutatásokon készültek. Az FBI szakértői a caracali rém személyiségprofilját készítik el, s a szakértői vélemény a bűnvádi dossziéjába kerül.
Arról nincs hír persze , hogy a horrorfilmbe illő történetben (amiben lánykereskedelem, gyilkosságok, az alvilág és a politikai elitt öszefonódása vegyül) a korrupt rendőröket, ügyészeket és még ki tudja miféle funkcionáriusokat vajon ki vizsgál ki.

Könnyen elképzelhető, hogy Dinca egyfajta bűnbakként vállalta a gyilkosságokat s egy vádalku szerint a diliházas mesével megússza, s így nem derül fény arra micsoda kegyetelen maffia-játékokon múlik emberek, fiatal nők élete esetenként Romániában.

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró