ROMbolóZSÁN ámokfutása avagy a Ceaușescu féle falurombolás után, nyílt városrombolás folyik Nagyváradon

Hírek

Furcsa, mondhatni vérlázító események teszik tönkre a Szent László király alapította partiumi (Románia) várost, Nagyváradot.
A jobb sorsot látott, egykori magyar város, ma simán és egyszerűen egy romhalmaz, ugyanis a jelenlegi nemzeti-liberális (PNL) önkormányzat, élén a megalomániájáról és elfuserált projektjeiről is elhíresült Ilie Bolojan polgármesterrel, hatékonyabban teszik tönkre, mint az egykori tatár- és törökdúlás vagy a második világháború szőnyegbombázásai.
Bolojan építkezési, azaz rombolási ámokfutásának persze nem látni a végét, de egyre nyilvánvalóbb, hogy vagy egy szigorú felelősségrevonás vagy esetleg egy jó kis gumiszoba állíthatná meg a ROMbolóZSÁN fedőnévvel illethető előljárót.
Pár napja meghúzták azt is Várad fura urai, hogy csak azután hirdettek meg lakossági fórumot, miután a városi tanács már megszavazta, hogy nagyváradi, adófizető polgárok házait egyerűen rombolják le, mert az önkormányzat oda is parkolókat szeretne építeni.

Megjegyzendő parkolóügyben, hogy már  7 esztendeje tátong egy gigantikus gödör a nagyváradi belváros szívében, a Kossuth utcában, a Körös partján, ahova ROMbolóZSÁN földalatti parkolót (rém)álmodott, s ezen a címen euró-milliókat usztattak el vagy vágtak zsebre, minden eredmény, egyetlen parkolóhely felmutatása nélkül.
Nyilvánvaló, hogy az adófizetőkből ez utóbbi esetben is egy az egyben csúfot űztek, hiszen esélyük sem volt tiltakozni a már megszavazott határozat ellen.
A Bihar megyei román médiában (Bihoreanul, Bihon) megjelent információk szerint a bontásra ítélt épületek tulajdonosainak olyan kevés pénzt ítéltek meg házaikért, amiből azok nem vehetnek hasonló nagyságú lakásokat maguknak.
Külön pikantériája a dolognak, hogy a magyar érdekképviseleti párt, az RMDSZ is megszavazta ezt a gyalázatos határozatot, majd (a Bihoreanul hetilap szerint) a tulipános tanácsosok azzal érveltek,mentegetőztek, hogy “csak figyelmetlenségből” szavazták meg a romboló-projektet s igaziból ellene kellett volna szavazniuk. Mit lehet erre mondani? Hogy olyan tanácsosoknak, akik figyelmetlenségből össze-vissza szavaznak nem sok keresnivalójuk van egy városi tanácsban, vagy azt, hogy a hazug embert hamarabb utólérik mint a sánta kutyát!?
Szóval zajlik és omlik minden Nagyváradon. A tekintélyes adókat fizető polgárok szava pedig egyre láthatóbban semmit nem ér a várospusztító banda önkényes határozataival szemben. Kérdés, hogy felébrednek a váradiak végre-valahára  és a következő helyhatósági választásokon kiseprik ezt a hordalékot a városházából, mely romhalmazzá tette az ősi, egykor csodálatosan szép Nagyváradot, vagy megvárják, míg beteljesedik a ROMbolóZSÁN-i átok és a Pece parti Párizsból egy szétdúlt romhalmaz marad?…

-szmm-

(Fotó:bihon.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró