Eltakart  kegyhely, avagy a csíksomlyói Hármashalom-oltár  megcsúfolása

Hírek

Úgy tűnik, a csíksomlyói  katolikus egyház mégsem  bontatja le azt az ideiglenesnek szánt rusnya tetőzetet, amellyel lefedték a csíksomlyói pünkösdi búcsúk fő helyszínét, a Hármashalom-oltárt Ferenc pápa nemrég lezajlott hivatalos látogatása alkalmából.

A sokak ellenérzését kiváltó, ronda és az oltárnak teljes takarást és más jelleget adó  építmény a ferences rendház vezetése szerint is “praktikus és indokolt, lebontása pedig sok pénzbe kerülne.”

Az új építmény alaposan felkorbácsolta a helyiek (és nem csak) indulatait. A legtöbben úgy látták, hogy eltakarja a Hármashalom oltárt, és teljesen megváltoztatja annak eredeti jellegét. A látványtervek bemutatásakor Bogos Ernő, a csíksomlyói ferences rendház által erre a munkára felkért építész azt nyilatkozta, a baldachint mindenképpen csak ideiglenes jelleggel állítják a színpad fölé.

Azonban úgy tűnik, az egyháznak és a vatikáni vallás-biznisznek semmi sem drága, így az évszázados kultikus helyet, a Napbaöltözött asszony székelyföldi oltárát is szemrebbenés nélkül meggyalázzák, eltakarják eredeti valóságát-

( Forrás és fotó: maszol)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró