Csecsemőgyilkossággal vádolnak egy váradi orvosnőt – titkolt terhesség, eltűnt baba, laza kórházi rend

Hírek

Csecsemőgyilkosság ügyében nyomoz Nagyváradon (Partium, Románia) az ügyészség. Egy Bihar megyei falu  házának udvarán bukkantak egy elásott csecsemő holttestére. A váradi román lapok (Bihoreanul, Jurnal Bihorean) cikkei szerint a csecsemőgyilkosság szálai egy, a nagyváradi megyei kórház sebészetén dolgozó rezidens doktornőhöz, a 31 éves Nadia Filiphez (lánykori nevén Nadia Lupo) vezetnek, aki ellen jelenleg eljárás folyik.

Az eddigiek során az derült ki, hogy a nő ezelőtt 4 évvel (akkor első éves rezidens volt) életet adott a nagyváradi szülészeten egy egészséges csecsemőnek, akivel el is hagyta a kórházat. Ezt követően azonban a gyerekről senki semmit nem tudott.  Az sem derült ki mostanáig, hogy a doktornő szült.

Négy év elteltével a vádlott feleségül ment egy kollégájához, s fel akarta venni férje nevét. Elment tehát a lakossági nyilvántartóba, hogy a névváltoztatást elintézze,  s ekkor kiderült, hogy a szülészeten működő anyakönyvi hivatalban regisztrálták a megszületett gyereket, akinek létezését a doktornő le akarta tagadni, azt állítva, hogy neki márpedig sosem volt gyereke, holott a nyilvántartásban ott volt a szülés ideje és a gyerek adatai. Ekkor vált világossá, hogy a gyereket azóta, hogy az „anyja” kivitte a kórházból senki nem látta, senki nem tud róla semmit. Hogyan indult a nyomozás nem tudni, valószínűleg a szülészet anyakönyvi részlege  jelezte a több mint furcsa esetet a rendőrségnek, az viszont tény,hogy a nyomozás során a nő nagyszüleinek falusi (Kisősi ma Auşeu) házának udvarán a rendőrök találtak egy csecsemő-holttestet.

Az eset kapcsán több furcsaság bukkant máris fel, többek között, hogy míg a rezidens doktornő szült, addig kollégái aláhamisították nevét a jelenléti íven (condica). Értesüléseink szerint a nőt minősített emberöléssel vádolják, de arról nincs információ, hogy letartóztatták e vagy szabadlábon védekezhet. Annyi derült ki, hogy “szabadságon van”, a megyei kórház menedzsere Dr. Gheorghe Carp a sajtónak csak annyit nyilatkozott, hogy míg a vizsgálat tart a nő nem gyakorolhat orvosi tevékenységet a sebészeti osztályon.

 

 

Nem hivatalos információk szerint a vádlott, 4 évvel ezelőtt szégyenből eltitkolta terhességét környezete előtt, állítólag még a kórházban sem tudták ezt, ami azért is érdekes, mert furcsa elhinni, hogy gyakorló orvosok nem veszik észre, hogy egyik, naponta  mellettük dolgozó kolleganőjük éppen 9 hónapos terhes.  Hogy az elásott gyerek milyen módon halt meg, egyelőre vizsgálják. Kiszivárgott az a verzió is, hogy a vádlott azt vallotta, elment vásárolni s a gyerek közben halt meg, de arra egyelőre nincs magyarázat, ha ez így volt, miért nem hívott mentőket vagy miért nem jelentette az esetet?

Több morális kérdés is nyitva marad persze az eset kapcsán, kezdve attól, hogy egy orvosnő (akinek értenie kell az emberi szervezet működéséhez)  miért is nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen, vagy ha már megszült egy nem kívánt gyermeket, miért nem adja azt örökbe? A nyomozás egyelőre folyik, a részletekre visszatérünk.

(Fotó:Bihoreanul)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró