BN-sztori: Budapesti kontroll alá került a legnagyobb erdélyi magyar megyei lap

Hírek Médiavilág

“A napi tartalomba nem szól bele, de politikai témájú anyagot ne tegyenek közzé engedélye nélkül: ez a Bihari Napló új főszerkesztőjének, Kristály Lehelnek a kérése.

Egyedülállóan hosszú idő, több mint 20 év után távozott a Bihari Napló főszerkesztői tisztségéből Rais W. István. Formailag lemondott, azonban belső, névtelenséget kérő forrásokból úgy tudjuk, ez egyáltalán nem az ő kezdeményezésére történt, és a kiadó sem adta jelét, hogy elégedetlen volna a munkájával: tavaly az év lapmenedzserévé választották a több sajtóterméket is publikáló cégnél. A Bihari Naplót a romániai bejegyzésű Inform Media Press SRL adja ki több más nagyváradi, illetve bánsági román nyelvű kiadvánnyal együtt, a kiadói döntéseket viszont a céget birtokló, debreceni központtal működő Inform Média Lapkiadó Kft.-ben hozzák meg. A magyar kormány 2018. decemberi döntése értelmében a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) többségi tulajdont szerzett az Inform Média Lapkiadó Kft.-ben is.

A kiadó szerződtette új főszerkesztő Kristály Lehel székelyföldi újságíró, aki az utóbbi években Budapesten élt. Értesülésünk szerint budapesti életét ezután sem kívánja teljesen feladni, ahogy a Bihari Napló tartalmába se kíván teljesen beleszólni, de politikai tárgyú cikkeket az ő rábólintása nélkül nem lehet közzétenni.”- olvasható Szabó Tünde, Átlátszó Erdély-ben megjelent tényfeltáró írásában. 

A teljes cikket a könyvre kattintva lehet elolvasni.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró