Romániai elnökválasztás: interneten regisztrálhatnak a külföldön élő románok a szavazásra

Hírek

A külföldön élő román állampolgárok az Állandó Választási Hatóság (AEP) által létrehozott internetes címen elérhető honlapján regisztrálhatnak a novemberi elnökválasztásra – közölte Florin Mituleţu-Buică, az AEP elnöke.

A külföldön élők szavazópolgárok, hogy levélben akarnak-e voksolni, vagy valamelyik külföldi szavazókörzetben akarják leadni voksukat, azonban mindkét lehetőség előzetes regisztrációhoz kötött – hangsúlyozta a hatóság elnöke.

Azoknak, akik külföldön akarnak szavazni november 10-én, illetve november 24-én, meg kell jelölniük, hogy melyik ország, melyik településén szeretnének az urnák elé járulni, hogy ezzel az opcióval vegyék fel őket az állandó választói jegyzékbe.

Akik levélben akarnak szavazni, borítékban kapják meg a szükséges dokumentumokat. „A honlap attól a pillanattól lesz aktív, amikor Klaus Johannis államfő kihirdeti a választási törvényt módosító jogszabályt. Az AEP készen áll arra, hogy minden olyan állampolgárt regisztráljon, aki élni akar szavazati jogával” – közölte Florin Mituleţu-Buică. A külföldön élő román állampolgárok szavazását megkönnyítő törvénymódosítást – amely szerint akár egy egész hétvégén át voksolhatnak az érintettek, nemcsak a szavazás napjának kijelölt vasárnap – a nyári rendkívüli parlamenti ülésszakban fogadta el a törvényhozás.

(Forrás: Agerpres)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró