Csótányinvázió Nagyváradon

Hírek

Egyre több nagyváradi figyel fel arra, hogy a Körös parti városban (Partium, Románia) furcsa mód elszaporodtak a csótányok. Vagy valami megbolygatta őket s most tömegesen másznak elő s túráznak már nemcsak a tömbházak, magánházak falai között, de a szabadban is.

Tudományos-fantasztikus filmekben a csótányjárás kedvenc téma, de ott általában valami hátborzongató történés előjeleként indulnak útnak a közutálatnak „örvendő bogarak”.

Egyes állítások szerint a csótány a kőkorszak óta van jelen a Földön és rendkívül szívós, a nukleáris robbanást is képes átélni, kiirthatatlanok. Rovarszakértők szerint a csótányok hirtelen tömeges előbukkanása közeledő földrengésre, talajcsuszamlásra, feltörő talajvízre, régi, a városok alatt levő elhanyagolt csatornarendszerekben történő beomlásokra is figyelmeztethet.

A Facebookon az egyik váradi csoprtban közzétett bejegyzésben  ez olvasható:

„Július 5-én éjjel fél 1 -től az Olaszi parktól a rogériuszi piacig a villamos sínek mentén a fűben, a járdán, a blokkok oldalán, üzletek lépcsőin csótány felvonulás volt. Ha nem volt 500 darab, akkor egy sem. 3-6 cm közötti nagyságúak. A piactól a sor folytatódott a Transilvaniei utcán az Unicarm, Eldorado irányába viszont a Dacia utca fele nem voltak mar. Ideje lenne komoly irtásnak.”

Hogy a Nagyváradot ellepő csótányok most mire figyelmeztetnek, azt egyelőre csak találgatni lehet…A lakások körül felbukkanó bogarakat azonban tanácsos irtani, hiszen ahova beteszik ízelt lábukat ott seperc alatt elszaporodnak s szinte lehetetlenség megszabadulni tőlük.

(Fotó: Facebook-Nyitrai Levente/A mi Nagyváradunk csoport)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró