Figyelmeztették a magyar hatóságokat a Hableány tragédiája előtt, hogy baj van a hajóközlekedésben

Hírek

A The New York Times írta meg a hírt: már jóval a hajókatasztrófa előtt figyelmeztetést kaptak a magyar hatóságok, hogy a Duna forgalma veszélyes méreteket öltött Budapest körül, ám a kormány mégsem korlátozta a folyót szelő járművek számát.

A 28 halálos áldozatot követelő tragédia a cikk szerint arra irányítja a figyelmet, hogy a turizmusból komoly bevételekkel számoló országunk politikai számításai és profitorientáltsága felülírta a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat.

 

 

Mind a kormány, mind a szintén Fidesz által irányított főváros léphetett volna a The New York Times szerint, hogy limitálják a Budapest körüli hajók számát. A Magyar Turisztikai Ügynökség a városnéző vízi járművek engedélyeiért felel, míg a kikötők használatát a városvezetés ellenőrzi.

“A fővárosi hatóságok értesültek a túl nagy forgalomról – mondta Demszky Gábor, aki 1990 és 2010 között volt Budapest polgármestere -, mégsem tettek lépéseket. Nagyon jövedelmező üzletágról beszélünk. ”

A The New York Times szerint a budapesti hatóságokat legalább két jelentésben értesítették arról, hogy a Duna főváros-közeli szakaszán jelen lévő hajók száma, valamint a nemzetközi és helyi hajók közti kommunikáció hiánya komoly veszélyhelyzetet teremtett.

Egy 2013-as, a főváros által megrendelt tanulmány már figyelmeztetett arra, hogy a szállodahajók megnövekedett mennyisége számos ponton feszültséget okoz, többek között a vízi út túlzsúfoltsága miatt. Idén pedig egy, a Budapesti Közlekedési Központ által készített közlekedésfejlesztési tanulmány megállapította, hogy több együttműködésre lenne szükség a budapesti Duna-szakemberek és a turizm A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanakkor közölte, hogy az ország betartotta a vízi utakra vonatkozó nemzetközi szabályokat, beleértve a nagy hajók biztonságos hajózására vonatkozó előírásokat is, és hogy több jel is utal rá: emberi mulasztás történt.

A nagyobb szállodahajók, mint amilyen a Viking, kénytelenek a továbbhaladásért küszködni a Dunán, amivel az olyan kisebb városnéző hajókat veszélyeztethetik, mint a Hableány. ussal foglalkozó hajók között.

A The New York Times szerint Orbán és a Fidesz szinte teljes kontroll alatt tartja az államot, és egyre nagyobb befolyása van a magángazdaságra, beleértve a turizmust, amely az egyik legjövedelmezőbb szektor.

“A hatóságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy az üzleti megfontolások indokolatlanul felülírták-e a szakértői véleményeket, olyannyira, hogy a budapesti Duna-part emelkedett szállodai hajóforgalma súlyos baleseteket okozhat” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Varga Zsolt, a Személyhajósok Szövetségének elnöke elmondta, nem hiszi, hogy a közelmúlt tragédiája túlzsúfoltság miatt volt. “Ha csak ez a két hajó lett egyedül a Dunán abban az időben, ez akkor is megtörténhetett volna – mondta.

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró