Kiemelték a Dunából a Hableány sétahajó roncsait

Hírek

A Clark Ádám úszódaru kiemelte a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval.

A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a  sétahajó matrózának holttestét találták meg és azonosították. A hajó kiemelése közben reggel fél 9-ig négy holttestet találtak meg, köztük a kislányt is az édesanyjával, akiknek, miután kiemelték őket a vízből, tisztelegtek a mentőegységek.

 

Fotó – Uszályon a vizből kiemelt Hableány – 24.hu

 

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 40 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableány roncsait a nyomozás miatt a magyar hatóságok lefoglalták, az azonban eddig nem derült ki, miért is engedték a balesetet okozó Viking Sigyn-t továbbhajózni közvetlenül a katasztrófa után és közben kijavitották, lefestették ahol megsérült.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró