A látogatók szeme láttára döglődik egy  oroszlán a váradi ZOO ketrecében

Hírek

A nagyváradi állatkert felújítását pár esztendeje igazi sikersztoriként futtatta a nagyváradi önkormányzat, azonban alig telt el egy-két év kiderült az agyonreklámozott nagy EU-s felújítás pont olyan balkáni spekuláció, mint általában a Bolojan-band minden felújításnak nevezett akciója. A nemrég felújított váradi ZOO ugyanis ma egy kopár, elhanyagolt állat-elfekvő.

 

A csontsovány hímoroszlán a busás belépődíjat fizetett látogatók szeme láttára döglődik a ketrecben

 

Nyugati árak, vad-keleti igénytelenség.

A sétányok kopárak,fa alig van az állatkertben,  a tűző nyári napsütésben, az árnyékmentes állatkertben  nemcsak az állatok kaphatnak hőgutát, hanem akár a látogatók is. El lehet képzelni, a nem “sivatagi” állatok a minden árnyék nélküli ketrecekben , a szűk  helyeken hogy szenvedhetnek.

 

A két éve elpusztult kisoroszlán

 

Az üvegbetétes ketreceknél több helyen az üvegtábla megrepedt, szutykos, és senki nem javítja , cseréli ezeket le.

Ami mégis kiverte a látogatókban a biztosítékot, az az, hogy jelenleg meg lehet szemlélni egy éppen döglődő, csontsovány hímoroszlánt. A szánalmas oroszlánnak minden csontja kiáll, csak fekszik, kínlódik, a látogatók meg fotózzák.

Az egyik helyi állatvédő csoport tette szóvá a felháborító esetet, az állatkert vezetősége azonban most is  hárít, mint válaszukban írják, a döglődő oroszlán, egy idősebb példány, akinek baj van a fogaival, ezért speciális táplálékra szorul, apróra vágott marhahúst kap. Ha kap. Ugyanis eddig még egyetlen látogató, szemtanú sem figyelt meg olyasmit, hogy az oroszlánt etették volna a nap bármely szakában. Ha beteg az állat, el kellene különíteni és kezelni. Ezt sem teszik szemmel láthatóan.

Amúgy, két  éve, hanyagság miatt pusztul el a váradi ZOO akkori kedvence, egy pár hónapos oroszlánkölyök is.

És ami  kissé bizar, információink szerint a nagyváradi ZOO-nak JELENLEG NINCS  KINEVEZETT, SZERZŐDÉSES ÁLLATORVOSA!  Ami már így önmagában is elég furcsa és törvénytelen. A hivatalos állatkeri válaszban, mellyel az oroszlán állapotára igyekszik magyarázgatást adni Liviu Andrica  igazgató,  szó esik holmi állatorvosi kezelésről, de hogy ki is végzi ezt, arról nem…tehát ez is olyan kétes,homályos , mint a majomketrecek üvegfala!

A felelősök akkor is megkomponálták az alig hihető magyarázatot, amit persze senki nem hitt el. A kisoroszlán ugyanis megbetegedett, de lelkiismeretesnek nem nevezhető gondozói napokig nem vették ezt észre, vagy nem érdekelte őket igaziból… Hiszen az is nyílt titok a városban, hogy az állatkerti gondozók között akad olyan, aki részeges, hanyag és aki a hírhedt váradi sintértelepről  (lásd. a Grivei utcai „kutyamenhelyet, ahol az állatfóbiás Bolojan polgármester ukázára, horrorfilmbe illően  irtották az utcán elfogott ebeket pár éve) került oda.

 

A tigris sincs jó bőrben és sántít is

 

Egy szó mint száz, a váradi ZOO, EU-s pénzek lenyúlása ide vagy oda, egy elhanyagolt, lepukkadt akármi, ahol a fogságban tartott állatok nem megfelelő körülmények között vannak.

Aki pedig akar látni  hátborzongató történeteket, most megnézheti például, hogyan pusztul el a látogatók szeme láttára az “állatok királya” egy olyan önkormányzat állatkertjében, ahol semmi nem az, aminek mondják…

Meddig fog ott kínlódni szerencsétlen pára, nem tudni…a dzsungelben és a szavannákon a sebesült vagy öreg egyedeket a hiénák általában megölik és felfalják így az  nem szenved sokat. Váradon azonban másfajta kétlábú „hiénák” vannak csak, s ezeknek ugye nincs helye a természet hasznos, biológiai láncában..

szmm

 

A mocskos üvegbetét több ketrec “éke”…

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró