A román nagykövet megtagadta a tárgyalást az Úz-völgyi pogrom kapcsán

Hírek

Hiába kérették be Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, az a diplomáciában példátlan módon, felsőbb utasításra hivatkozva  megtagadta a párbeszédet, jelentette be Magyar Levente, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A nagykövet bekéretésének az volt az oka, hogy csütörtök este román szélsőségesek berontottak az úzvölgyi első világháborús katonatemetőbe, ahol korábban román parcellát alakítottak ki. Ennek ortodox szertartás szerinti felszentelését igyekeztek helyi magyarok megakadályozni a sírkert köré vont élőlánccal, ám a helyzet dulakodásig fajult, a román rendőrség pedig érdemben nem tett semmit.

 

Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete felsőbb utasításra hivatkozva nem jelent meg pénteken a magyar külügyminisztériumba

 

Az államtitkár az MTI közlése szerint hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. – Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá, megjegyezve: most felmerül a kérdés, hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett.

Megjegyezte azt is, hogy a román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat. Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak. Mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Az államtitkár megfogalmazása szerint Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a “gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró