Szándékosság okozhatta a dunai hajótragédiát?!

Hírek Update Vélemény

Eltelt 5 nap a dunai hajószerencsétlenség (készakarva nem írok balesetet most) óta, mikoris a Viking Sigyn hotelhajó Budapesten, a Parlamenthez közeli szakaszon nekiment és elsüllyesztette a Hableány nevű sétahajót. Ez utóbbi fedélzetén dél-koreai turisták voltak. A két hajó összeütközése során a Hableány sétahajón levő emberek egytől egyig a folyamba estek, az eddigi számítások szerint 27 ember vesztette ott és akkor  életét a vízben.

Tragédia. Megdöbbentő szerencsétlenség.

Visszanézve az ezt rögzítő felvételeket s elolvasva a tudósításokat, illetve szakértői véleményeket, nekem az  az első kérdésem, vajon KIK ÉS MIÉRT AKARTÁK SZÁNDÉKOSAN ELSÜLLYESZTENI A HABLEÁNY SÉTAHAJÓT?  Mert ha a józan logikára és a tényekre hagyatkozom, egyszerűen lehetetlen elhinni, hogy ez véletlen baleset volt!

Csak kérdéseim lennének az eset kapcsán egyelőre. Íme:

A Viking hotelhajót vezető ukrán kapitány ugye 40 év óta hajózik. Tapasztalt, a Dunát és a Vikinget jól ismerő hajós. Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen szakember (már amennyiben ő vezette valóban akkor a hotelhajót, nem volt részeg vagy bedrogozott) hogyan nem vette észre az előtte haladó sétahajót, mely ki volt világítva és a pillérekhez közeledve az előírásoknak megfelelően tülkölt is?

A Viking elején hatalmas reflektorok vannak, melyek megvilágítják a hajó előtt a vizet, így a kapitánynak egy, a folyóban úszó sirályt is könnyű megpillantani, nemhogy egy, a pillérszűkületben előtte levő hajót.

Hogyan, miért, mitől nem látta, láthatta meg a tapasztalt hajóskapitány a Hableányt?

Vagy ha meglátta, felrúgva a hajózási szabályzatot miért próbálta azt úgymond „megelőzni”?Anélkül, hogy ezt jelezze, noha , ha a hátul haladó hajó  előzni akar, arra engedélyt kell kérnie az az előtte haladótól

Vagy fogalmazzunk úgy, miért ment neki és gyűrte a hatalmas szállodahajó alá a Hableányt?

S ha már itt tartunk, miért állította meg a hotelhajót az ütközés pillanatában és tolatott vissza, majd indult újra előre, mintha az lett volna a szándéka, hogy az elsüllyedt Hableányból az esetleg felszínre bukkanó emberek se a levegőre, a folyó tetejére jussanak fel, hanem nekiütközzenek a hotelhajó fenekének vagy hajtókerekeinek?

Hol van az a kérdéses tíz perc, ami hibádzik az időből, az ütközés bekövetkezte és a hivatalos segély-regisztráció között? Tíz perc alatt az az ember is megfullad a hideg, erős sodrású Dunában, akinek nincs a feje felett egy több tonnás hajótest vagy működő hajólapátok.

Miért engedték a magyar hatóságok a Viking Sigyn-t tovább menni, anélkül, hogy a hajótestről és a hajóaljáról megfelelő mintákat vettek volna, melyek esetleg utalhattak volna a vízbe került emberi testekre is? Egyáltalán miért engedték tovább, hiszen a nyomozás folyik és a hotelhajó bizonyítéknak számít.

Miért nem szálltak fel azonnal a bejelentést követően a folyó felé magyar mentőhelikopterek (melyek profizmusát és nagyszerűségét pár hónapja hirdették a médiában) holott nem volt szélsőségesen rossz időjárás, s az eső, mely akkor esett nem volt viharos? Az a mentőhelikopter, ami egy normál nyári esőben nem tud felszállni, nem igazán nevezhető mentőhelikopternek…

Miért a magyar terrorelhárítás (TEK) szállt be a vizsgálatba és nem a magyar katasztrófavédelem?

Miért közölnek mást a magyar hatóságok a tragédiáról, mint a dél koreaiak?

Miért nem húztak a koreai mentőcsapat kérése ellenére védőhálót ki azokon a szakaszokon, ahol közvetlen a baleset után még ott lehettek a holttestek?

Miért keltik azt a látszatot a magyar nyomozó hatóságok mintha készakarva el akarnának titkolni adatokat, híreket a tragédiáról, lásd. a vérszegény hivatalos közleményeket, melyek nagy része a média nyomására lát nyilvánosságot?

Azon is gondolkodom, vajon kik is utazhattak, személyszerint  az elsüllyesztett hajón?… Annyit tudni, a dél koreai belügyminisztérium egykori dolgozói közül is voltak ott.

Az is biztos, hogy a dél koreai hatóságok nem fogják engedni a ködösítést.

Sok a miért, sok az áldozat.

Az ázsiai turisztikai irodák sorra mondják le a magyarországi utakat, vagy szervezett hajókirándulásokat.

És ha erre a sok miértre mégis kap a közvélemény elfogadható, tisztességes szakértői válaszokat, akkor majd nekem is elmúlik a meggyőződésem, miszerint ez a tragédia nem volt véletlen baleset, hanem szándékosan elkövetett merénylet!

Bár a megholtakat ez sem fogja feltámasztani… de adja Isten, hogy mégis én tévedjek!

Szőke Mária

 

UPDATE

Eugenia S. Lee publicista Dél-Koreában él, az atv.hu Egyenes beszéd műsorában hallhatták telefonos koreai tudósitását, alább pedig, a könyvre kattintva részletes beszámolóját olvashatják a koreai reakcióról, ott hogyan látják és kezelik a budapesti hajószerencsétlenséget.

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró