Megbukott az osztrák kancellár és kormánya az Ibiza-videó után

Hírek

Sebastian Kurz elvesztette a bizalmi szavazást. Új választás jön, de a vasárnapi EP-választást magasan Kurz pártja nyerte, tehát valószínűleg nem bánkódik az ÖVP.

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak – írta az MTI.

 

Fotó: Sebastian Kurz – osztrák kancellár

 

 

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a nyomozást a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében.

Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban – közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő. Bussek a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Az APA osztrák hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.

Strache, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke az előző héten feljelentést tett három személy ellen. A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag létrejöttéhez.

A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a “jogtalanul és titokban felvett videó” célja az volt, hogy az “elképzelhető legnagyobb kárt” okozzák vele. A politikus jelezte: nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla.

 

Fotó: SpiegelOnline – Heinz-Christian Strache, Ibiza – 2017

 

A volt alkancellár hétfőn a Facebookon “ócska bűnözői ármánykodásnak” nevezte a botrányt, és aláhúzta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az ügyet.

“Remélhetőleg minden tettes és megbízó lelepleződik, és elnyeri méltó büntetését!” – tette hozzá.

(Ausztria második világháború utáni történetében eddig 185 alkalommal fordult elő, hogy a kormányt vagy valamelyik tagját bizalmatlansági indítvánnyal próbálták elmozdítani, de az elmúlt 74 évben ez még sohasem járt sikerrel, mert a többség vagy kitartott amellett, akinek az elmozdítását kezdeményezték, vagy az illető önszántából lemondott.

A bizalmatlansági indítvány az osztrák jog szerint a legerősebb politikai szankció, amely a kormány tagjaival vagy akár a kabinet egészével szemben alkalmazható; ha az alsóház, a Nemzeti Tanács többsége úgy dönt, hogy megvonja bizalmát a kormánytól vagy valamelyik minisztertől, akkor az államfő a kabinetet vagy az érintett kabinettagot minden további nélkül felmenti hivatalából.)

 

Ibiza scandal: why has Austria's government collapsed?

 

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró