Nyíltan vállalják: az oroszok nagy része homofób

Hírek

Az oroszok több mint fele homofób egy felmérés szerint, 43 százalékuk úgy véli, nem illetik meg az LMBTQ-közösség tagjait a többségi társadalommal azonos jogok, és az emberek harmada nem állna szóba ismerősével, ha kiderülne róla, hogy meleg.

Az oroszok LMBTQ-közösséghez fűződő viszonyát kutatta a Jurij Levada Független Elemzőközpont, és a végeredmény elég ellenséges képet mutat. Az oroszok több mint fele (56 százaléka) negatívan viszonyul a homoszexuálisokhoz, 43 százalék szerint nem illetik meg őket a társadalom más tagjaival azonos jogok. 39 százalék semleges, és csak 3 százalék viszonyul pozitívan a közösség tagjaihoz. A megkérdezettek egyharmada nem állna szóba ismerősével, ha kiderülne, hogy a saját neméhez vonzódik.

Mindezt úgy, hogy 89 százaléknak nem volt LMBTQ-ismerőse, 8 százaléknak igen.

Negyvenöt százalékuk sosem hallott homoszexuálisok elleni erőszakcselekményekről. Húsz százalék úgy vélekedett, hogy ilyesmi szórványosan előfordul, 13 százalékuk szerint az erőszaktétel elterjedt jelenség, további 15 százalék szerint pedig ez csak bizonyos régiókra jellemző. A felmérést április végén egy 1625 fős országos reprezentatív mintán végezték el.

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró