Az úzvölgyi katonatemető miatt szakított a román kormánnyal az RMDSZ?

Hírek

A román kormány miatt mérgesedett el az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet – állítja az RMDSZ, amely emiatt nem támogatja tovább a kormányt. A magyar párt eddig sem volt tagja a koalíciónak, de kívülről támogatta azt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti kormányt teszi felelőssé az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet elmérgesedéséért, emiatt csütörtöktől kezdődően nem támogatja a kormányt, és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem – tudatta az RMDSZ.

A román parlament képviselőházában a szociáldemokrata-liberális koalíciónak hét mandátuma hiányzik az abszolút többséghez, eddig az RMDSZ és a többi kisebbségi képviselő külső támogatásával volt meg a kormánytöbbség – ez megmarad az RMDSZ nélkül is. A szenátusban a magyar párt nélkül is megvan a kormánykoalíció többsége.

„A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk, továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben, és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek” – idézte a hírlevél Kelemen Hunor pártelnököt.

A konfliktus abból indult ki, hogy Úzvölgye első világháborús osztrák–magyar katonai temetőjében Darmanesti polgármesteri hivatala román állami támogatással létrehozta a román hősök parcelláját. Az állami építési felügyelőség megállapította, hogy a polgármesteri hivatal törvénytelenül állította ki maga számára az építési engedélyt, az összeállított dokumentáció nem bizonyítja egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát. Törvénytelennek találta az engedélyt a román kulturális tárca is.

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró