A Román Hadsereg elhatárolódott Bolojánék szobor-showjától, herceg meg eső viszont volt

Hírek

Szakadó esőben, a vártnál kevesebb résztvevő jelenlétében avatták fel Nagyváradon (Partium, Románia) I. Ferdinánd román király lovas szobrát, mely a Szent László térre került, a Mihai viteazul szobor helyére. Ilie Bolojan nemzeti liberális (PNL) polgármester mellett főleg a nemzeti liberális politikusok, a görög katolikus és az ortodox egyház képviselői jelentek meg, díszvendégként pedig Váradra érkezett Radu főherceg és felesége, mint az egykori román királyi család képviselői.

 

Fotó: I. Ferdinánd lelepleződőtt

 

A nagy csinnadrattával beharangozott ünnepségbe azonban több furcsa mellékíz keveredett, az ünnepség előtt pár órával derült ki ugyanis az, hogy a Román Hadsereg vezetősége úgy döntött a katonaság nem vesz részt a Ferdinánd szobor körüli felhajtásban, így a meghirdetett katonai parádé elmaradt. Florin Birta, váradi PNL-s alpolgármester, ezt határozottan politikai atrocitásnak minősítette, a szobor avatóján Bolojan azonban már megpróbált simulékonyabban fogalmazni erről, mint mondta, “a Román Hadseregre nem szabad haragudni, mint ahogy a román hazára sem, legfeljebb pár éppen tisztségben levő illetékesre, akik  ilyen döntéseket hoznak.”

A valóság azonban az, hogy a román közvélemény nagy része nem támogatta ezt az erőltetett “ferdinándosdit”, sokan úgy is vélték, a románok szégyene, hogy liberális nyomásra egy  román vajda szobrát lökték félre egy nem román nemzetiségű uralkodó szobra miatt.

Figyelembe véve azonban, hogy I. Ferdinánd király az akkori „ős-nemzeti-liberális” párt bábjaként kormányozta Romániát, azaz hajtotta végre Constantin Brataniu tanácsait könnyű összerakni a képet, hogy a nem liberális irányultságú román közösségek miért is határolódtak el a szobor-parádétól és a PNL-sek miért rendezték ezt az egész sok felhajtást és még több közpénzt felemésztő kampánynak sem rossz hajcihőt.

A Bolojan-közeli helyi román sajtó igazi kampány-propagandaként cikkezett máris arról, hogy Bolojan könnyes meghatottsággal szónokolt a friss szobor mellett… Meghatódnánk, de sajnos nem tudunk, a váradiak ugyanis szintén elsírhatják magukat, mikor lepengetik a megemelt adókat a romvárossá tett Nagyváradon… kell a pénz, emelik az adókat, tarifákat, illetékeket, büntetéseket hiszen mint látjuk, kell Bolojánéknak a sok pénz a liberálisok rongyrázásaira…

(Fotó,Videó: Bihoreanul)

-szmm-

 

eBihoreanul.ro: Ceremonia pentru dezvelirea statuii Regelui Ferdinand, la Oradea

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró