Traian Băsescu a Fidesz kizárását szorgalmazza az Európai Néppártból

Hírek

Bár a tusványosi szabadegytemen többször adta elő Băsescu és Orbán, hogy ők íme,  igazi puszipajtások, most úgy tűnik a bálványosi szerepjátékot levetkőzve igencsak ellentétes oldalon állnak. 

A Népi Mozgalom Párt (PMP) országos tanácsa egyöntetű szavazattal úgy döntött, megbízza a PMP képviselőjét, hogy az Európai Néppárt (EPP) ülésén szavazzon a Fidesz kizárása mellett – mondta el hétfőn Traian Băsescu, volt román államelnök, az alakulat tiszteletbeli elnöke.

„Véleményem szerint a magyar kormánypárt súlyosan megszegi a Lisszaboni Szerződést, az Unió alapszerződését, már nem fogadja el azt, amit aláírt a csatlakozáskor, szerintem egy ilyen pártot nem lehet megtűrni az EPP-n belül” – nyilatkozta Băsescu.

A volt államfő szerint a PMP már csak a Fidesz vasárnapi „aljas nyilatkozata” miatt sem állhat Orbán Viktor mellé, aki kiállt a székelyföldi autonómia mellett. Véleménye szerint a Fidesz helye a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”, de nincs amit keresnie a Néppártban, amelyik „jól-rosszul, vagy 15 éve kormányozza az Európai Unió (EU) hajóját”, még akkor is, ha ez az EU „nem feltétlen az, amiről álmodtunk”. A Fidesz esetleges kizárásáról március 20-án dönt az EPP. Az ülésen részt Klaus Johannis román  államfő is.

(Forrás: Agerpres)

Print Friendly, PDF & Email
Ladányi-Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi író, újságíró