Kitiltották a baleset-veszélyes repülőgépeket Európából

Hírek Update

A vasárnap történt repülőgép-szerencsétlenség, melyben 152 ember vesztette életét, komoly lépéshozatalra sarkallta az illetékeseket. Európában tilos ezentúl Boeing 737 Max 8 és Max 9 repülőgépekkel közlekedni. 

 

737Max; Boeing, Seattle, Renton, 737MAX First Flight, Airplane 1A001; K66500-04; Air to Air

 

Felfüggeszti az összes Boeing 737 Max 8 és Max 9 üzemelést a kontinensen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA). Az unió légiközlekedési szerve kedden az MTI-nek küldött közleményében azt írta, elővigyázatosságból romániai idő szerint este 9 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing Max típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Kedden számos európai ország tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a típus üzemeltetését. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztria és Hollandia után Olaszország, Lengyelország, Belgium  és Norvégia is kitiltotta a típust a légtérből. Az EASA rendelete azonban minden tagország, így Magyarország és Románia számára is kötelező érvényű. A légitársaságok közül a Norwegian 18-at, a holland TUI 15-öt, a Turkish Airlines 7-et, a lengyel LOT 5-öt, az izlandi Icelandair pedig 3-at üzemeltet Európában a típusból. A Boeing az európai országok kitiltása után kiadott közleményében azt írta, tiszteletben tartják a döntést, de mivel az amerikai hatóságok továbbra is biztonságosnak ítélik a típust, ezért nem kényszeríti földre a Max-okat.

Jelezték, hogy a repülésirányító szoftverhez heteken belül frissítést adnak ki.

(Videó: AP)

UPDATE – 1:

Az USA és Kanada kivételével minden ország felfüggesztette a Boeing 737 Max repülőgépek üzemelését.

Egy biztos, hosszú vizsgálatok fognak következni az összesen 341 ember halálát követő tragédiák után.

 

UPDATE – 2 :

Donald Trump, amerikai elnök szerda délben elrendelte az összes Boeing Max 8/9 földönmaradását egy sürgősségi rendelettel.

Kanada ugyancsak elrendelte a gépek földönmaradását szerdán.

 

Several Boeing Max 8 planes grounded after crash

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró