Egy meghökkentő Facebook-emlék a váradi városvezetők „színeváltozásáról”

Hírek Vélemény

Egy magáért beszélő bejegyzést adott elém ma „emlékként” a Facebook, egy 2013-as furcsa esetről, amikor is váradi románok (vagy ki tudja kicsodák) azt kérelmezték Ilie Bolojantól, hogy a Bajor Andor utcát azonnal nevezzék át valami más névre, ugyanis a reklamálóknak derogál az, hogy egy magyar nemzetiségű, magyar nevű emberről elnevezett utcában lakjanak.

És érdekes módon Bolojánék nem hessentgették el ezt a több mint diszkriminatív kérést, hanem mint a mellékelt beadványon látszik jóváhagyták. És nekem erről az esetről az jutott eszembe, vajon mennyire vehető komolyan az, hogy most Bolojan és bandája felsorakoztatta magyar-pajzsként, azaz ürügy bábokként maguk elé a váradi EMNP-t tokkal vonóval, s az egykor olyan mély, magukat nemzetinek mondó váradi magyarok   most kérdés és fenntartás nélkül, szorgosan és bőnyállal ki is szolgálják és fedezik Bolojant és  minden magyar vonatkozású sertepertélését s hirdetik, hogy minden rendben van Nagyváradon?

Vajon csak nekem tűnik furcsának, hiteltelennek  és visszatetszőnek mindez?

Itt az egykori Facebook-bejegyzés:

2013 március .1. Hihetetlen magyarellenes diszkrimináció, az Ilie Bolojan polgármeseter uralta Nagyváradon. Pár román atyafi, akik a Bajor Andorról elnevezett utcában laknak, írtak egy kérvényt, miszerint az önkormányzat azonnal adjon más nevet az utcájuknak, bármit CSAK NE MAGYAR SZEMÉLYRŐL ELNEVEZETTET, mert azt nem tűrik. Az etnikai diszkrimináció csúcsát idéző kérelmet Ilie Bolojan polgármester iktatta sőt, pár hét múlva jóvá is hagyták s átnevezték az utcát. Nem magyar hangzású, nem magyar vonatkozású utcanévre. Történik mindez egy EU tagállamban 2013-ban. Ahhoz képest, hogy évtizedek óta megy a harc azért, hogy magyar nyelvű utcanévtáblák is legyenek a Szent László király alapította ősi Magyar városban. Évek óta válasz sem érkezett erre, de pár „bocskoros nemes” siralma azonnal orvoslásra talált. Esetleg, ha pár  frusztrált atyafi azt kéri, ne lakjanak magyar nevű emberek a közelükben, Bolojanék azt is azonnal teljesitik? Ilyet még nem pipáltam, és éppen nálunk! Amúgy, ha megnézzük az alláirásokat a fele magyar eredetű, elrománosított név, Orosz, Erdélyi, Balázs (Oros, Edeli, Balaj). Kik is ezek az emberek és mit keresnek itt? Ki mozgatja őket? Egyáltalán tudják, hogy ki volt Bajor Andor, hiszen a nevét sem tudták helyesen bár lemásolni az utcanév-táblákról. Tudják vajon, hogy Bajor Andor, Eminescut és Sadoveanut forditott többek között? Amúgy még csak annyit a magyar utáló betelepedőknek, hogy ha nem lettek volna itt magyarok már vagy kilencszáz éve, akiknek most a nevét sem akarják látni az “utcájuk” névtábláján, most nem egy emberszabású városba tiltakozhatnának, hanem valahol a Burebista birkáinak a farka mellett, ahonnan ideszabadultak anno!”

Szőke Mária

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró