La(u)ra Croft-Kövesi furcsa históriája avagy a DNA-s Jeanne d’Arc mégsem szűz meg hős?

Hírek Vélemény

A Napoleon Boulevard zenekar egykori dalának ismert refrénje, a „Júlia nem akar a földön járni, felszállt inkább a fejünk fölé” parafrazált változata igencsak illik arra a mesterséges hősgyártásra, mellyel egy ideje a romániai médiumok egy része próbálja elárasztani a közvéleményt, Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság  leváltott vezetőjével kapcsolatban. Jobban odafigyelve azonban hamar kiderül, mint annyi minden Romániában a DNA és ezen belül Laura asszony szupersztársága körül is több szög bújik ki a zsákból. Igaz azt sem tudjuk, egyelőre mit rejt az a bizonyos „zsák”. Ugyanis Romániában a korlátlan lehetetlenségek országában, éppen korrupcióval gyanúsítják a volt korrupcióellenes főügyészt.

Lássuk be egy olyan balkáni országban, ahol tetszik vagy sem, de a korrupció évszázados elfogadott, bizánci latin-típusú államforma, ott biza naivság lenne feltételezni és elhinni, hogy a DNA, és persze a hősnek kikiáltott Kövesi egyfajta balkáni „Xena  harcoshercegnőként”  jön, lát és legyőzi a korruptokat, kardélre hányja az összes korrupt vezért és megdicsőül. Akárhogy is szeretnék, nagyon úgy néz ki, ebben az esetben sem ez történt.

Egyre világosabbá válik ugyanis, hogy a DNA legfelsőbb Xénája az elmúlt két évben nagyon sok esetben nem is a korrupciót és a korruptakat vadászta itt elsősorban, hanem a politikai boszorkánykonyhában azokat a politikusokat lőtte ki és állította pellengérre, akikkel az EU-barát Johannisnak és nemzeti-liberális pártjának baja volt. Magyarán szólva a DNA egykori vezetője  ( nagy valószínűséggel távirányítva) manipulálta a romániai politikát a korrupcióellenesség nemes de itt hamis álcájával. Természetesen a romániai korrupció köszöni, jól van, semmit nem változott, egyetlen valóban korrupt politikust sem büntettek érdemben meg, viszont volt nagy porhintés, parasztvakítás, tömeghergelés és persze ünneplése a korrupcióvadász amazonnak. A Balkán azonban Balkán marad, így a nagy politikai pucamutogatások színterén  Kövesinek mennie kellett. És már ez elég furcsa.  Hiszen ha az lett volna, akinek be akarták állítani, akkor harcol, és valóban nyilvánosságra hoz valódi nagy korrupt zsákmányokat! De nem tette. Ment. Miért is ne ment volna, hiszen a bizonyára előre megírt forgatókönyv alapján a román La(u)ra Croft szerepének megvolt írva ez a része is, tehát a romániai iszapbirkózás és politikai sakkjátszmák előadása után megkapja jutalmát az Európai Unióban, mint európai főügyész. Korruptak meg ugye ott is vannak, s egy jól berodázsolt korrupcióvadász ott is jó szolgálatot tehet az EU-bábmestereinek, de ott persze már magasabb szinten, magasabb gázsiért.

Ezért sem lepődhetünk meg, hogy a minap az alábbiakat olvashattuk Kövesi viselt dolgai kapcsán.

A gyanú szerint Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész 2011-ben 268 689 lejt kért és kapott Sebastian Ghiță politikus-üzletembertől a nemzetközi körözés alatt Nicolae Popa Indonéziából történő hazaszállítására – közölte péntek este az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ), adta hírül több romániai médium.

A közleményt néhány órával a volt korrupcióellenes főügyész kihallgatása után adta ki az újonnan létrehozott vádhatósági részleg. A SIIJ tájékoztatása szerint Laura Codruța Kövesit hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. A közlemény emlékeztet, hogy a legfőbb ügyészségnek a törvény szerint semmilyen hatásköre nincs a körözött személyek kiadatási procedúrájában. Kövesi ennek ellenére még 2010-ben egy ügyészekből álló delegációt utaztatott Indonéziába, majd utasítást adott arra, hogy az általa vezetett intézmény fizesse ki a kiadatásban illetékes személyek (több rendőr és egy SRI-alkalmazott) indonéziai látogatásának költségeit. Emellett befolyásolta belügyminisztériumot, hogy a Jakarta-Bukarest út fedezésére pénzt utaljon az országos rendőr-főkapitányságnak. Az SIIJ kétségbe vonja, hogy Laura Codruţa Kövesi igazat vallott akkor, amikor tanúként hallgatták meg az ügyben, és azt állította, hogy Sebastian Ghiţával kizárólag intézményes kapcsolatot tartott, és tagadta, hogy bármilyen privát kapcsolatban lett volna vele, holott ennek döntő jelentősége lett volna a vonatkozó bűnvádi eljárásban – olvasható a közleményben. A közleményből nem derül ki, miért volt annyira fontos Laura Codruţa Kövesinek egy nemzetközileg körözött személy hazahozatala, hogy ennek érdekében törvényt sértsen. Nem derül ki az sem, hogy a legfőbb ügyészt megvesztegető személy, azaz Sebastian Ghiţă mit kapott cserében a szolgálataiért. Tény, hogy a többrendbeli korrupcióval vádolt, Szerbiába menekült politikus-üzletember már 2017-ben azt hangoztatta, hogy kifizette Nicolae Popa hazahozatalát, a legfőbb ügyészség pedig a vádak elhangzása után közölte, hogy hivatalból vizsgálódik az ügyben. A rendőrség pedig már akkor, szintén közleményben tisztázta: az Országos Befektetési Alap (FNI) Romániában elítélt volt igazgatójának hazaszállítását a belügyminisztérium fizette. Utóbb egyébként Ghiţă pontosított: Popa Romániába szállítása költségeinek csupán egy részét fizette ki, a többit a belügyminisztérium. Lazăr a következő célpont A SIIJ közölte pénteken azt is, hogy két nappal korábban kiterjesztette a bűnvádi eljárást a legfőbb ügyészségre is. Szerintük ugyanis a vádhatóság sajtóosztálya valótlanságot állított, amikor 2017 január 9-én közölte, hogy Sebastian Ghiţă vádjai nyomán bűnvádi eljárást indítottak az ügyben. A SIIJ egyelőre in rem eljárást folytat, azaz azt vizsgálják, hogy megalapozott-e a bűnpártolás és hamis információk közlésének gyanúja. A g4media.ro vádhatósági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a legfőbb ügyészségre kiterjesztett eljárás célpontja Augustin Lazăr. A legfőbb ügyész péntek este közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: a közvéleményt minden esetben a törvények betartásával tájékoztatta az általa vezetett intézmény. „Elutasítjuk a törvényszegések inszinuálását” – olvasható Augustin Lazăr állásfoglalásban.

Szóval a naivaknak (meg azoknak, akiknek ez pártfeladatuk) lehet tovább lelkendezni és Kövesit dicsőíteni, de ez mit sem változtat a tények valóságán és furcsaságán, miszerint magát a korrupcióellenesség román Jeanne d’Arc-ját is éppen korrupcióval vádolják… A mese vége egyelőpre ismeretlen, de kiszámítható…

Szőke Mária

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró