Bűnpártolás, avagy Magyarország a lebukott korrupt politikusok menedéke lesz?

Hírek Update

Máris felkavarta a nemzetközi politkai hangulatot az a tény, hogy a a magyar kormány igen kétértelműen és megkérdőjelezhető módon védelmébe vette azt a több súlyos bűncselekmény (lehallgatás, korrupció, zsarolás, választási csalás, hivatali hatalommal való visszaélés, közpénzek eltulajdonítása) miatt börtönre ítélt macedón politikust, aki börtönbüntetése elől menekülve  Magyarországtól kért menedéket. Nem tisztázott az sem, hogyan is jutott a magyar képviseltre, majd lett átmenekítve magyar területre  Nikola Gruevszki, illetve az is elég furcsán hangzik, hogy nem politikai hanem “jogi” okok miatt tekintik őt menekültstátuszra érdemesnek a magyar kormány vezetői. 

 


Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel – tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A közlemény szerint a beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el.

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során – közölte a KKM.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

A macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól – jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott.

Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot– vetette fel a kormányfő.

A Vesti.mk beszámolója szerint Zoran Zaev a sajtótájékoztatóján gyávának nevezte hivatali elődjét. Mint mondta: Nikola Gruevszki egész idő alatt azt állította, hogy vállalja a felelősséget, és Macedóniáért kész börtönbe is vonulni, hogy másokat ne állítsanak bíróság elé, amikor pedig eljött a felelősségre vonás ideje, elmenekült. Zoran Zaev tagadta, hogy lett volna bármiféle korábbi politikai megállapodás közte és Gruevszki között arról, hogy utóbbi „megúszhatja a börtönbüntetést”.

„Meggyőződésem szerint Gruevszki előbb vagy utóbb visszatér, és letölti a büntetését, és a bíróság előtt azokban az ügyekben is védheti magát, amelyekkel még gyanúsítják”– fogalmazott a macedón kormányfő.

A macedón belügyminisztérium szerdán hangsúlyozta: egyetlen ok sincs arra, hogy Nikola Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon.

UPDATE:

Kezd kibontakozni, hogyan szöktette meg a magyar kormány a köztörvényes bűnök miatt elítélt korrupt macedón politikust. Egy albán lap megírta, hogy az albán határőrség megerősítette: nyilvántartásuk szerint november 11-én vasárnap, 19:11-kor lépte át az albán-montenegrói határt autóval, az autó pedig a rendszáma alapján a tiranai magyar nagykövetséghez tartozik.

 

Fotó: Albán Határőrség (Policia e Shtetit)

 

Fotó: Flickr – Hani i Hotit határátkelő

 

Gulyás Gergely csütörtöki Kormányinfóján arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát. Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen.

Magyarországi lapok kérdést intézett a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak: tudnak-e arról, hogy a tiranai magyar nagykövetség autóját használta volna Gruevszki, illetve, hogy a cikkben megadott rendszám valóban a magyar nagykövetség autójáé-e. A cikk azt írja, november 11-én nem szerepelt Gruevszki az Interpol körözési listáján, az csak 13-án történt meg. Közben a Balkan Insight is azt írja, a rendőrség megerősítette az információt: Gruevszki a magyar nagykövetség autójának utasaként lépte át a határt saját irataival. A Kanal5 nevű macedón lap pedig azt írja, korábban megkeresték már a tiranai nagykövetséget, és a nagykövetség nem erősítette meg, és nem is tagadta, hogy Gruevszki eltöltött ott egy éjszakát.

Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfőt saját hazájában kell felelősségre vonni, ahol egy ügyben “alapos és átlátható” jogi eljárás során már kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium a Politico megkeresésére. “Számos bíróság megerősítette az ítéletet. Gruevszkivel szemben ráadásul négy másik büntetőeljárás is folyamatban van” – jelentette ki az illetékes.

A Politico a macedón kormány szóvivőjét is megkereste, aki erős bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy “Magyarország uniós tagországként, Macedónia európai aspirációját segítő barátként és partnerként továbbra is támogatni fogja harcukat a korrupció és a szervezett bűnözés ellen”.

“Nem gondoljuk, hogy Magyarország elítélt bűnözőket fog bújtatni, akik megkárosították Macedónia állampolgárait” – tette hozzá.

(Videó Orbán Viktor reakciójáról, 24.hu)

 

Orbán: „Kérdezzék a jogászokat!” – válasz arra, miért mozoghat szabadon egy bűnöző | 24.hu

 

Print Friendly, PDF & Email
Szőke Mária Magdolna
Nagyváradi iró, újságiró